Transzparens energia beszerzés

A TRANSZPARENS ENERGIA BESZERZÉSI RENDSZER LEÍRÁSA

A Transzparens Energia Beszerzési Rendszert (TRABI) az Axing Kft hozta létre, annak érdekében, hogy ügyfelei részére az energia beszerzés versenyeztetését ebben a rendszerben bonyolítsa le. A TRABI egy web alapú aukciós rendszer, amely internet kapcsolat és böngésző segítségével érhető el regisztrált felhasználók számára. A tender folyamatában a kereskedők ezen a rendszeren keresztül tehetik meg ajánlataikat. A TRABI rendszer teljes átláthatóságot biztosít minden résztvevő számára, mivel az ajánlatokat egységes szabályozás és értékelés mellett, a legjobb ár ismeretében adják a kereskedők. Ezzel biztosítjuk az átláthatóságot és az összehasonlíthatóságot az energiafelhasználók és a kereskedők számára.

Működése eltér a tipikus aukciós rendszerektől. A megszokott árlejtéses licitversenyt (záró szakasz) megelőzi egy több napig tartó, előzetes aukciós szakasz (alap szakasz). Az alap szakasz során a kereskedők beadhatják az aktuális legjobb ajánlataikat, az energiafelhasználó pedig döntésétől függően kiválaszthatja az általa legkedvezőbbnek tartott ajánlatot, vagy megvárhatja a szabályozott záró szakasz eredményét, ahol a nyertes ajánlatot köteles elfogadni. Az alap szakaszban rendelkezésre álló néhány nap elegendő idő az energiafelhasználónak ahhoz, hogy mérlegelje üzleti szempontjait, és ezek figyelembevételével hozzon döntést a beérkezett ajánlatokról.

Az alap szakasz során a tender abban az esetben zárul le eredményesen, ha az energiafelhasználó az érvényes ajánlatok egyikét elfogadja, vagy egy ajánlat elérte az előzetesen meghatározott célárat. Az energiafelhasználónak ugyanakkor lehetősége van arra is, hogy a tendert nyertes hirdetése nélkül zárja le.

Amennyiben a tender az alapszakasz során nem zárul le, előre meghirdetett időpontban záró szakasz lebonyolítására kerül sor, amely végső időpontja előzetesen meghatározott. Amennyiben a szakasz lejárata előtt közvetlenül érvényes ajánlat érkezik, a lejárati idő meghosszabbodik. A záró szakasz lezárulhat a meghatározott végső időpont előtt, amennyiben egy ajánlat eléri a célárat.

A rendszer átláthatóságot és rugalmasságot biztosító működése miatt az energiafelhasználó egyszerű módszerrel értékelni tudja a beérkezett ajánlatokat, és ki tudja választani a számára legmegfelelőbb szolgáltatót. Emellett a kereskedők számára is előnyös, mert garanciát kapnak arra, hogy tiszta verseny zajlott az energia beszerzésére, egységes értékelés mellett kerül kiválasztásra a nyertes ajánlat, nyomon követhető aukciós folyamat mellett.

Eredményes TRABI rendszerben zajló versenyt kívánunk minden résztvevőnek!
AXING Kft.